ЗА КОРИСНИКЕ СРЕДСТАВА ИПА ПРОГРАМА-ДРУГОГ ПОЗИВА, УГОВОРИ И ОБУКА
26.04.2013

Укупна вредност, уручених 39 уговора, за заједничке пројекте другог позива, износи 10.288.480,49 евра. Градска општина Палилула и општина Своге у сарадњи са Бугарском фондацијом „Спорт без граница“, реализоваће двогодишњи пројекат „СУЦЦЕСС-УСПЕХ“, како би се побољшао квалитет живота и подстакао одрживи развој пограничних региона кроз спорт. Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, у сарадњи са Заједничким техничким секретаријатом ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија и Главном дирекцијом „Управљање прекограничном сарадњом“ Министарства регионалног развоја и јавних радова Републике Бугарске, организовала је у нишком хотелу „Тами ресиденце” свечану церемонију уручивања уговора у оквиру Другог позива из ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска- Србија. Овим поводом уручено је 39 уговора чија је укупна вредност 10.288.480,49 евра. Прва група пројеката је додељена 23. јануара 2013. године у Софији. Укупна вредност уручених 26 уговора за заједничке пројекте ове групе, износио је 7.326.412,87 евра.

Церемонији уручења уговора у Нишу су присуствовали званични представници водећих партнера пројеката из Србије и Бугарске. Уговоре су уручили Огњен Мирић, званични представник Националног тела програма, заменик директора, из Канцеларије за европске интеграције Влада Републике Србије и Мариа Дузова, званични представник Управљачког тела програма–директорица главне дирекције „Управљање прекограничном сарадњом“, Министарства регионалног развоја и јавних радова Републике Бугарске. Модератор свечане церемоније била је Кристина Ашковић, шеф Групе за програме прекограничне и транснационалне сарадње са земљама чланицама ЕУ из Канцеларија за европске интеграције Влада Републике Србије.

По речима председника Градске општине Палилула Бобана Џунића, у оквиру пројекта „СУЦЦЕСС-УСПЕХ“, који ће у патнерству са општином Своге и у сарадњи са Бугарском фондацијом „Спорт без граница“, општина Палилула реализовати у наредне две године, пројектни тимови радиће на побољшању квалитета живота и јачању одрживог развоја пограничних региона кроз спорт и унапређење сарадње два града у области омладинских, социјалних и образовних питања. За пројектне активности, нашој општини одобрено је 138.030,53 ЕУР, истакао је председник општине Палилула. Милош Стојадинивић, менаџер пројекта, рекао је да ће пројектне активности бити: формирање прекограничне мреже; обезбеђивање специјализоване опреме за основне школе на територији општине Палилула; Развој социјалне инфраструктуре и спортских објеката у 2 школе на територији општине Своге; Заједнички развој иновативних програма физичког васпитања у школама, организација семинара и спортских турнира.
Након церемоније, за чланове пројектних тимова српских партнера, одржан је семинар-обука о начину имплементације пројеката по садржају приручника за имплементацију пројеката-“Пројецт Имплементатион Мануал”

Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија финансира Европска унија из фонда за претприступну помоћ уз кофинансирање из националног буџета Бугарске а у Србији уз кофинансирање самих корисника. Документ програмирања, који су заједнички усагласиле две државе кроз широко партнерство са националним, регионалним и локалним заинтересованим странама Европска комисија је одобрила 25. марта 2008. године. Од тада, била су објављена два Позива и потписано је 79 уговора укупне вредности 19,1 милиона евра. Партнери из обе државе су допринели укупном развоју овог Региона, посебно јачању економског развоја, заштите животне средине, образовања, културе. (Д.Видојковић, ЕКОполис мрежа)